Pelmeni (Rus Mantısı)

Menü
Anasayfa
Hakkımızda
İletişim
Galeri

Adres: Yeşilyurt Mah. Şehit Binbaşı Erdoğan Özdemir Cad. Arifhan Apt. No.:39
Kepez/ANTALYA

Telefon & Fax:02422262687
GSM :05324092665
:05336296607

Rus Mantısı (Pelmeni) Tarifi'nin Malzemeleri

Hamur Malzemeleri:

  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı su (Hamurun kıvamına göre artırılacak)
  • Tuz

İç Malzemesi: (Kıymalı ve ya lorlu da yapılabilir)

  • 5 orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Arzuya göre pul biber veya nane

Rus Mantısı (Pelmeni) Tarifi'nin Yapılışı

Hafta sonu (yakın arkadaşım) eski Azeri Türklerinden olan Rus kökenli arkadaşım ile birlikte orjinal rus mantısını yaptık. İnternette bir çok tarif gördüm. Hangisinin doğru ve orjinal olduğunu hep merak etmiştim. Sevgili arkadaşım Arzu sayesinde bu güzel tarifi öğrenmiş ve bizzat yapmış oldum. Bu mükemmel lezzeti benimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyorum. Mimoza salatası, Rus salatası, Rus Mantısı… Ondan öğreneceğim daha çok rus yemeği var. İnşallah sırayla deneyip paylaşacağım. ;)

Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur. Haşlandıktan sonra sıcak sıcak ezilir. Tereyağı, tuz ve karabiber de eklenerek iyice karıştırılır.

Hamur malzemeleri genişçe bir kaseye alınır ve yoğrulur. Yumurta hamur içinde iyice kaybolmalı. Sert kıvamda bir hamur elde ettikten sonra hamur bezelere ayrılır. Üzerlerini bir bezle örtün ki kurumasınlar.

Sonra çok ince olmayacak şekilde açılır. Açıldıktan sonra su bardağı yardımıyla halkalar çıkarılır. Her bir halkaya yarım tatlı kaşığı kadar patatesli içten koyulur. Daha sonra kapatılır. Kapatma şeklini biz iki türlü yaptık.

Birincisi; d şeklinde kapatıp bir baştan (baş ve işaret parmağımız yardımıyla) birleştirmeye başlıyoruz. Ve birleştirirken her seferinde ileriden alarak birleştiriyoruz. Fotoğraflarda görünce anlayabilirsiniz.

İkincisi ise; yine d şeklinde kapatıp iki ucu ortada birleştiriyoruz. (bu daha basit bir yöntem, özellikle vakti kısıtlı olanlar için)
Kapatma işlemi bittikten sonra unlanmış büyük bir tepsiye sırayla dizilir. Tepsiye dizdikten sonra üzerini örtmenize gerek yok. Kurusa da sorun olmaz.

Diğer tüm bezeler için aynı işlemler tekrarlanır.

Not:Hamuru açıp bardakla yuvarlaklar çıkardıktan sonra kalan hamur parçalarını ayrı bir yere alın ve üzerini örtün. Onları en sonra birleştirip tekrar açacağız. Ve aynı işlemleri uygulayacağız.

Mantıları kapatma işlemi bittikten sonra mantılarımızı haşlayabiliriz artık.

Büyük bir tencerede su kaynatılır. Su kaynayınca tuz eklenir. Kaynayan suyun içine teker teker mantılar atılır. Ara sıra karıştırılarak 10-15 dk kadar pişirilir. Burada dikkatli olun. Çok pişip parçalanmamalı, az pişip hamur kalmamalı. İçinden bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Haşlanan mantılar süzülerek servis kabına alınır. Üzerinde hemen 1 yemek kaşığı tereyağı gezdirilir. Tereyağı zaten sıcaklığıyla eriyor.

Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Arzuya göre nane veya pul biber serpilebilir. Ve servis yapılır.

Ben arkadaşımın kendi ülkelerindeki (Dağıstan) yapım ve servis şeklini uyguladım. Çokta beğendim.
Servis şekli sizin tercihinize kalmış. İsterseniz üzerinde tereyağı gezdirmeden direk sarımsaklı yoğurt dökerek, kızdırılmış tereyağı ve toz biberle servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun...

Adres

 Yeşilyurt Mahallesi Şehit Binbaşı Erdoğan Özdemir Caddesi Arifhan Apartmanı No.:39
Kepez/ANTALYA

Bize Ulaşın

Telefon & Fax : 02422262687
GSM              : 05324092665
                     :05336296607